U mnoha rodinných domů se v poslednà dobÄ› objevujà v zahradÄ› zbudované vyvýšené záhony. Ve kterých majitelé pÄ›stujà zeleninu. Rovněž na jižnÃch stranách bývajà umÃstÄ›ny nádoby, které plnà stejnou funkci. VypÄ›stovat zdravou bez jakéhokoliv zásahu chemie je snem vÄ›tÅ¡iny zahradnÃků. A proto jsou v souÄasné dobÄ› tolik oblÃbená permasemÃnka. U kterých to je zajiÅ¡tÄ›no už pÅ™ed vloženÃm do hlÃny. PÅ™i jejich pÄ›stovánà se nepoužÃvajà žádné postÅ™iky, nejsou moÅ™ená a tÃm, že jsou vypÄ›stována na územà naÅ¡Ã republiky je zajiÅ¡tÄ›no, že jim budou podmÃnky vyhovovat. TÃm nejvÄ›tÅ¡Ãm bonusem je možnost je využÃt k dalÅ¡Ãmu semenaÅ™enÃ. A tÃm si zajistit osivo na dalÅ¡Ã léta.
Velkou výhodou pÅ™i pÅ™edpÄ›stovánà permasemÃnek je zahradnà sklenÃk. A když je vyhÅ™Ãvaný, je zamezeno tomu, aby semena nezamrzla ve vývoji. Protože mnohdy se jeÅ¡tÄ› v bÅ™eznu objevujàrannàmrazÃky. Pro milovnÃky rajÄat jsou k dispozici permasemÃnka, která jsou nejen odolná, ale i taková, která zajiÅ¡Å¥ujà úrodu bÄ›hem celého léta. JednÄ›mi z nejoblÃbenÄ›jÅ¡Ãch jsou raná tyÄková rajÄata, která pro svůj tvar zÃskala pÅ™Ãhodný název Vejce ptáka ohniváka. Jejich plody bývajà ve tÅ™ech barvách – od žluté, pÅ™es oranžovou až ke klasické Äervené. Svou sladkou chutà si zÃskaly hlavnÄ› dÄ›ti, ale tÃm, že nepraskajà a sklÃzet se dajà už na poÄátku léta, jsou Äastou pÅ™Ãlohou pro celou rodinu.
Divoká chilli papriÄka je oblÃbená hlavnÄ› muži a tÃm, že se dá pÄ›stovat i v nádobách, nenà potÅ™eba pÅ™ipravovat celý záhon. KeÅ™Ãk s velkým množstvÃm drobných pálivých plodů navÃc působà i esteticky. TÃm, že se nemusà krájet, lze je konzumovat uždibovánÃm pÅ™Ãmo. Množstvà ale bude urÄovat mÃra jejich pálivosti. Vybrat si je možné i permasemÃnka jedlých trvalek. Které v zahradÄ› budou nejen každé jaro rozkvétat, ale na konci léta je možná jejich konzumace. JednÃm z nejobdivovanÄ›jÅ¡Ãch jsou ÄŒarokvÃtky. Tato jedlá maceÅ¡ka je samovýsevná a půdokryvná trvalka. Jejà listy se dajà použÃt k zahuÅ¡tÄ›nà polévek, ze suÅ¡ených se vařàchutný Äaj. KvÄ›ty je možné pÅ™idávat do salátů. Zdobit jimi lze i dezerty.